Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Takarítás konyhában

Az elegáns konyha nem csupán a bútorok milyenségétől, a helység lakberendezésétől, és stílusától függ, hanem a tisztaságtól is. Hiába van egy konyha szépen berendezve, és a lehető legjobb módon kialakítva belsőépítészeti szempontokból, ha nincs meg a kellő tisztaság.

A legrendszeresebb takarítás köztudottan a konyhában szükséges, hisz ebben a helységben naponta háromkor étkezünk, és az itteni bútorok könnyen összekoszolódhatnak. Egy kenyérszeletelés alkalmával tiszta morzsa lesz az asztal, főzésnél az olaj odaragad a sütőre, és még sorolhatnám. Nem csupán a tisztaság miatt kell odafigyelnünk eme helységben a rendszeres takarításra, mivel a baktériumok ebben a helységben szeretnek leginkább letelepedni.

Konyha takarítás után

Evőeszköz tisztítás

A leggyakrabban ezeket használjuk, ezért nyilván ezek tisztítása a legfontosabb feladat, már egészségügyi szempontokból is. A nemesfémből készült evőeszközökről a foltokat könnyen eltávolíthatjuk egy citromhéj segítségével (természetesen utána öblítsük le vízzel). Ha valamelyikünk edényünkbe beégne az étel, akkor azonnal áztassuk be forró vízbe, így nem kell évente új edényeket venni.

Evőeszközök tisztítás után

Konyhaszekrény tisztítás

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a háziasszonyok vajon megfeledkeznek erről a területről, vagy csak lusták elvégezni itt a tisztítást. A lustaság érthető, senkinek sincs kedve kipakolni azt a sok edényt, meg egyéb dolgokat a szekrényből csak azért, hogy ott bent tisztaság legyen, erre a háziasszony csak legyint: úgyse látja senki! Évente egy alkalommal azonban érdemes lenne időt szánni tisztítására, mert rengeteg por képes felgyülemleni, és az az edények tisztaságán könnyen ronthat. Egy jól bevált szokás, hogy ha el szeretnénk kerülni a szekrény tisztítás feladatait, hogy a polcokat, és a szekrények tetejét fedjük le papírokkal, és ha ezeket a papírokat évente cseréljük, akkor tisztításra semmi szükség!

Szemetes tisztítás

Nem sokat lehet írni róla, elég annyit tudni, hogy fontos a rendszeres tisztítása, és a takarítás körülötte, mert egy koszos, és régen tisztított szemes lehet a kellemetlen szagok okozója, amely egy konyhában egyértelműen nem annyira szerencsés.

Szemetes tisztítás

Padló tisztítás

Mielőtt nekiállnánk a felmosásnak, alaposan söpörjünk, vagy porszívózzunk fel, és figyeljünk oda, hogy lehetőleg sehol ne maradjon morzsa, vagy valami egyéb kosz, amit nem lehet porszívóval eltávolítani. A konyha padlója az esetek többségében a legkoszosabb padló az egész lakásban, ezért érdemes kétszer is felmosni egymás után. Gyakran előfordul, hogy a felmosás csíkokat hagy maga után, ekkor érdemes a tisztítás második körében egy kis ecetet keverni a vízhez, és azzal felmosni. A zsírfoltok tisztítása nem ilyen egyszerű sajnos, ezeket inkább felkaparni érdemes (persze óvatosan, nem éles eszközökkel!), mert egy egyszerű felmosórongy itt nem segíthet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.