Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parketta info

Bárki meghallja ezt a szót, hogy parketta, annak kapásból több parketta típus is eszébe jut, mivel ma már számos kategóriába sorolhatóak, ezeket fogom most ismertetni: laminált parketta, parafa parketta, és hajópadló.

Laminált parketta

A laminált parketta anyaga több, mint 90% fából épül fel, ezért nevezik környezetbarát faőrleménynek, ebből készül a magas szilárdságú hordozólap. Ez a hordozólap van bevonva egy színtartó dekorréteggel , melyhez még csatlakozik egy ütés- és kopásálló melamin réteg, amely átlátszó, és a parketta ettől válik UV-állóvá. A laminált parketta vastagsága a 10 mm-t se üti meg, ez a parketta típusok egyik legvékonyabbika, viszont majdnem ugyanolyan kopásálló, mint a többi, ez teszi őt különlegessé. A vékonysága miatt gyakran alkalmazzák padlófűtésként.

 

Laminált parketta elölnézetből

Külső megjelenésük szép és egységes, és kevésbé érzékelik a környezeti hatásokat, mint egy élő fa. Illesztésük nagyon könnyű vékonyságuk miatt, ezért szinte biztos a lerakáskor, hogy nem fognak hézagok keletkezni. A laminált parketta felülete hihetetlenül ellenáll minden csapásnak, legyen az nyomás, karcolás, dohányparázs, vagy olajfolt. Lerakásnál mindenképp figyeljünk oda,  hogy simított és száraz aljzatra lesz szükségünk. Egy laminált parketta elég sokáig bírja, a minimum élettartam öt év, de ez terjedhet akár harminc évig is, ha nagyon odafigyelünk rá.

A laminált parketta ápolása nagyon egyszerű feladat, viszont rendszeres tisztítást igényel. Mivel a parketta 90% fából készült, ezért felmosásnál nagyon figyeljünk oda, hogy a felmosórongy épphogy csak nedves legyen, nehogy a fa beszívja a vizet, mert akkor könnyen felpúposodhat (fontos, hogy a tisztítószerek ne tartalmazzanak olajt, vagy viaszt, mert az megsértheti a laminált parketta védőrétegét)!

Parafa parketta

A parafa a Földközi tenger partvidékén honos fafajta. Ezeknek a fáknak a kérgét körülbelül 25 éves korukban szedik le először, majd ezt 10 évente ismétlik meg, mivel ennyi ideig tart átlagban, amíg visszanő. Ez a fa több, mint 250 évig él, és szolgáltatja a parkettagyártóknak a parafa parkettát.

 

Parafa parketta

A parafa parketta hőszigetelő képessége talán az egyik legjobb az összes parketta típus közül, és a laminált parkettával ellentétben teljesen vízálló, taszítja a vizet. Ózon és UV-álló, a korhadás egyáltalán nem jellemző rá. A rovarok és a rágcsálók a többi parkettával ellentétben a parafa parketta felületét nem támadják meg. A méretét éveken át megtartja, nem zsugorodik, és nem tágul az idő telésével párhuzamosan. A terhelésnek teljesen ellenáll, ezért kapta a lépésálló parketta nevet, és tökéletesen szigeteli a hangokat.

A tisztításnál nem sok mindenre kell odafigyelni... csak úgy mint a laminált parketta esetében, ne használjunk viasz és olaj tartalmú tisztítószereket, de itt nem kell odafigyelni a rongy nedvességére, mivel ez a parkettatípus teljesen vízálló.

Hajópadló

A hajópadlók mind a modern, mind a klasszikus belsőépítészeti stílusban megtalálhatóak, annyira közkedveltek. Sok-sok alkategóriába sorolhatók, ilyen például a trópusi hajópadló, a tömörfából készült hajópadló. 

Hajópadló otthon

Lerakáskor nagyon figyeljünk oda, hogy a páratartalom megfelelő legyen, se túl magas, se túl alacsony ne legyen. A hajópadlók keménysége és kopásállósága a hajópadló típusától függ, és hogy milyen égtájról lett importálva. A trópusi hajópadlók általában a legkeményebbek, és a legkopásállóbbak a forró éghajlat miatt.

A nappaliban rendkívül mutatósak tudnak lenni, kinéztük egyszerűen lenyűgöző. Tisztításuknál nem szükséges óvatosnak lenni, teljesen vízállóak, és a legtöbb tisztítószer alkalmas rájuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.